söndag 10 juli 2011

Trädårdslandet



I trädgårdslandet växer det för fullt, både av ogräs, blommor och grönsaker. I år har vi odlat:
Potatis
ruccula
spenat
dill
persilja, krusig och flat
rädisor
blåklint
krasse
tagetes
blomstertobak
morot
rabarb
rödbetor
palsternacka (fast det har inte blivit någon)
lök
kålrot
ärtor
blomkål
rosenskära och ett gäng andra blommor från morfars uppfödningar.
tomater

Nästa år ska jag inte förgro så mycket inne som jag gjorde i år, de plantorna blir bara mesiga sen i alla fall och många dog när jag satte ut dem. Klarar de inte av att växa upp ute kan det ju inte vara meningen att man ska odla dem här. Förutom lökstackaren som jag ska börja med inne nästa år för de är så himla små och taniga nu när jag sådde dem direkt i landet. Palsternackan har tydligen förskräckligt lång groningstid, 4-6 veckor, och vi har inte fått någon alls. Kanske fick den inte plats bland allt ogräs. Måste komma på en lösning för att slippa allt ogräs nästa år.
Det mesta i landet har vi redan ätit eller åtminstone smakat på. Rädisorna är uppätna, de sista idag. Spenat har vi ätit mängder men inte frusit in någon. De är lite knöliga för de går i blom så jäkla snabbt. Rucculan gjorde jag en stor sats pesto på som vi ätit av länge.

ruccula
basilika
vitlök
citron
parmensan
olivolja
Fullt ös medvetslös i mixern, supergott! Servera på spagetti med lite fetaost och nötter till. Men jag kan rekommendera att inte ta för mycket vitlök (som jag), det blir så väldigt dominant.

Morötter och rödbetor har vi ätit bebisversioner av. De stackarna som vi gallrade upp fick bli tilltugg till en middag. Idag har vi premiärätit av potatisen också.

1 kommentar:

  1. Det var mig ett imponerande trädgårdsland! Väldigt duktigt måste jag säga.
    Själv är jag mycket stolt över att ha lyckats få några blommor på squashen och ett och annat smultron på balkongodlingarna :)

    SvaraRadera